Hrana kroz život

Kako pravilno piti hladno prešani sok?

Kako pravilno piti hladno prešani sok?

Prije svega, podsjetimo se što je to metoda hladnog prešanja Hurom sokovnika. Metoda hladnog prešanja bazira se na radu sokovnika s malim brojem okretaja u minuti, kako ne bi dolazilo do zagrijavanja i samim time do gubljenja nutritivne vrijednosti cijeđenog voća ili povrća. Dakle, metoda hladnog prešanja osigurava da sokovi ostanu bogati vitaminima, mineralima i aminokiselinama koji našem tijelu omogućavaju normalno funkcioniranje i pružaju energiju za obavljanje svakodnevnih poslova.

Kako bi se što bolje iskoristile sve prednosti hladno prešanih sokova, kao i smoothija, potrebno je pripaziti na sljedeće:

  • Ukoliko sok pijete jednom dnevno, najbolje je konzumirati ga ujutro na tašte.
  • Sok je najbolje popiti u roku od 20 minuta nakon cijeđenja.
  • „Žvačite ga“ kako bi u ustima započela razgradnja te apsorpcija vitamina i minerala.
  • Sok pijte polako.

Zašto je to važno?

Sigurno se pitate zbog čega navodim upute za ispijanje soka – pa svi znamo piti sok! Ali, navedena „pravila“ bitna su zbog iskorištavanja svih blagodati hladno prešanog voća i povrća.  Kada pravilno i pravovremeno ispijate hladno prešani sok, pomažete svome tijelu da lakše izbaci toksične tvari te istovremeno stvara nove stanice za oporavak.

Hladno prešani sok uvijek možete prepoznati po tome što će ostati jednako ukusan te se neće sedimentirati koliko god dugo stajao u hladnjaku. Savjetujem vam da prilikom izrade sokova uvijek koristite voće i povrće iz organskog uzgoja kako bi konačan proizvod bio maksimalno kvalitetan.

Publikaciju možete preuzeti pritiskom na gumb: preuzmi.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća Enzita d.o.o.